-string(41) "202211211420511669029651gorselbuyuken.jpg" -

Uluslararası Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin (SBTi) İmzacısıyız

17.11.2022
Uluslararası Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin (SBTi) İmzacısıyız

 

Aydem Yenilenebilir Enerji, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında kurumların toplam sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarını destekleyen uluslararası Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’ni imzaladı.  Şirketimiz, enerji sektörü içerisinde inisiyatife imza atan öncü şirketlerden oldu.

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi (Science-Based Targets initiative –SBTi) doğrultusunda şirketimiz, Net-Sıfır Standardı ile uyumlu olarak en geç 2050 yılına kadar net sıfır değer zinciri sera gazı emisyonlarına ulaşmak için bilime dayalı uzun vadeli bir hedef belirlemeyi, bunu SBTi doğrulaması için sunmayı ve maksimum 24 ay içinde yayınlamayı taahhüt etti.

Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha (solda) ve Aydem Enerji SEÇ ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Çelebi (sağda) 1 Kasım 2022 tarihinde SBTi’ye imza attı.

Birlemiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin de (UNGC) katılımcısı olan şirketimizin faaliyetlerini sürdürülebilirlik ekseninde yürüttüğünü belirten Genel Müdürümüz Ömer Fatih Keha, “2018'de Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kaçınmak için küresel ısınmanın 1,5°C'yi geçmemesi gerektiğine işaret etti. Bunu başarmak için sera gazı emisyonlarının 2030'a kadar yarıya inmesi ve 2050'ye kadar net sıfıra düşmesi gerekiyor. Bilime dayalı hedefleri olan kuruluşlar, şimdiden emisyonlarını ölçeğe göre azaltıyor. Sera gazı emisyonlarımızı bilime dayalı hedefler belirleyerek etkin bir şekilde azaltmak ve net sıfıra ulaşmak noktasında şirketimize yol haritası olacağına inandığımız Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’ne imza attık. Bir dizi hedef belirleme kaynağı ve rehberlik sunan bu inisiyatif ile uluslararası yönetim standartlarını tüm iş süreçlerimizde etkili şekilde uygulayarak, iklim bilimi doğrultusunda şirket çapında yakın vadeli emisyon azaltımı ve net sıfır hedefine ulaşma taahhüdünü verdik. 17 Kasım’da taahhüdümüz onaylanarak SBTi resmi sayfasında açıklandığı için mutluyuz. İklim değişikliği ile mücadelede öncü bir şirket olma kimliğimizi her zaman yansıtmayı sürdüreceğiz. Çünkü yenilenebilir enerji üretimimizle çevreye, topluma ve sonraki nesillere daha güzel bir gelecek hazırlama sorumluluğu ile hareket ediyoruz” dedi.

Dünya çapında sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar yarıya indirilmesi ve 2050’de sıfırlanması hedefine bilimsel tabanlı hedefler ile ulaşılabileceğini ifade eden Aydem Enerji SEÇ ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörümüz Cem Çelebi, “Bilime dayalı emisyon azaltma hedefleri belirleyen şirketler, sera gazı emisyonlarını azaltırken işletmelerini bugünden geleceğe hazırlıyorlar. Bu bilinçle net sıfır hedefi belirlemeyi taahhüt eden şirketimiz, Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi önderliğinde ve UN Global Compact ile We Mean Business Koalisyonu ortaklığıyla yürütülen ‘1,5 Dereceye Yönelik İş Hedefleri’ (The Business Ambition for 1.5°C) kampanyasının bir parçası olacağını kabul etti. Bu taahhüt ile COP26 İklim Eylemi Liderleri tarafından başlatılan ve 2050’ye kadar net sıfır karbon hedefi doğrultusunda en büyük koalisyonu oluşturmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin ‘Sıfıra Ulaşma Yarışı’ (UNFCCC Race to Zero) kampanyasına da katılacağımızı duyurduk” diye konuştu.

Bilim Temelli Hedefler İnisiyafi (SBTi) Nedir?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi, en güncel iklim biliminin gösterdiği doğrultuda şirketlerin iddialı emisyon azaltım hedefleri belirlemelerini sağlayan küresel bir oluşumdur. Bilim temelli hedefler, iklim bilimine göre, küresel sıcaklık artışını sanayileşme öncesi sıcaklık seviyelerine kıyasla 1,5°C’yi geçmemesi için gereken karbonsuzlaşma düzeyiyle tutarlı olarak, sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini ifade eder. Şirketlerin, emisyonlarını ne oranda ve ne hızda azaltmaları gerektiğini belirlemelerine yardımcı olur.

Net Zero Nedir?

SBTi, Kurumsal Net Sıfır Standardı olarak da anılır. SBTi aracılığıyla net sıfır hedefleri belirlemede şirketleri desteklemek için rehberlik, kriterler ve tavsiyeler sağlar. Bu standardın temel amacı, şirketlerin iklim bilimi ile uyumlu net sıfır hedefleri belirlemeleri için standart ve sağlam bir yaklaşım sağlamaktır.