-string(0) "" -

Genel Müdürümüz Serdar Marangoz Platin Dergisi’ne şirketimizin yenilikçi ve verimlilik artırıcı yatırım projelerini anlattı.

02.07.2024
Genel Müdürümüz Serdar Marangoz Platin Dergisi’ne şirketimizin yenilikçi ve verimlilik artırıcı yatırım projelerini anlattı.

Genel Müdürümüz Serdar Marangoz, Platin Dergisi’nde yayınlanan “Yenilikçi Yatırımlarla Üretimde Çeşitliliği ve Verimliliği Artıyor” haber çalışmasında Aydem Yenilenebilir Enerji’nin enerji üretiminde yenilikçi ve verimlilik artırıcı yatırım projelerini Hasan Kuş’a anlattı. 

Türkiye'nin sadece yenilenebilir kaynaklardan oluşan en büyük portföyüne sahip şirketi olan Aydem Yenilenebilir Enerji 20 hidroelektrik 3 rüzgâr, 1 jeotermal, 1 hibrit GES kaynaklı yenilenebilir enerji üretimi ile birlikte Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege olmak üzere Türkiye'nin dört bölgesinde elektrik üretiyor. Şirketin 25 yenilenebilir enerji santrali ile toplam kurulu gücü 1.180 MW'a ulaşmış durumda. Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Serdar Marangoz, 2025 sonuna kadar kurulu gücü 1.800 MW'ye çıkarma hedeflerinin olduğunu anlatarak, "Bu yıl söz konusu yatırımlarımızın izin süreçlerini tamamlamayı planlıyoruz. Aynı zamanda, depolamalı üretim tesisi yatırımlarımız kapsamında gerçekleştirilecek 500 MWh pil tesisimizle kurulu gücümüze güç katmayı hedefliyoruz" diyor.

160 Milyon Dolarlık Yatırım Yapıldı

Aydem Yenilenebilir Enerji, 2021 'in 3. çeyreğinden 2023 yıl sonuna kadar toplam 160 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yıl da yatırımlarına aralıksız devam ettiklerine dikkat çeken Marangoz, 2024 yılındaki yatırımların odağını mevcut santrallerdeki verimliliği artırmak olduğunu belirtiyor. Şirket bu kapsamda sahaları daha verimli hale getirmek için çalışmaya başladı. İlk etapta Uşak'ta santralin en verimli alanlarında yer alan 1,5 MW gücündeki 5 türbin, yeni teknolojiye sahip 6 MW gücündeki türbinlerle değiştirilecek. Burada halen türbin kurulumu için çalışmalar sürüyor. Türbinlerin kurulumu 2024 yılında tamamlanacak.

L-REC Sertifikası Avantaj Sağlıyor

Aydem Yenilenebilir Enerji'nin aktif olduğu konulardan biri de International Renewable Energy Certificate (l-REC) sertifikaları. Yeşil enerji sertifikaları, tüketilen enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlandığının ispatlanması ve belgelendirilmesi açısından son derece önemli. Şirket son üç yılda 3 milyon l-REC yenilenebilir enerji sertifikası sundu. Türkiye'de hidroelektrik santrallerinden kaynaklı oluşturulan l-REC sertifikalarının yaklaşık yüzde 30'unu Aydem sağlıyor. Marangoz, "İhracatçılar, bu sertifikalar sayesinde ihraç edecekleri ürünlere uygulanan karbon salınım vergi muafiyetinden veya indiriminden yararlanabiliyor. Ayrıca finansal, pazarlama ve itibar açısından da önemli bir avantaj sağlıyor" diyor.

Hibrit Projeler

Kuşkusuz, yenilenebilir enerji kaynakları iklimsel koşullardan etkileniyor. Bu anlamda enerji kaynaklarının çeşitliliği ve birbirini yedekleyen sistemler önem kazanıyor. Aydem de birbirini yedekleyen sistemler üzerine yoğunlaştı. Yağmur az olduğunda GES'lerden, güneş az olduğunda HES'lerden enerji üretilebilecek, barajların üzerine kurulacak panellerin de olduğu santrallere odaklanılıyor. Geçen yıl 82,15 MW kurulu gücündeki Türkiye'nin en büyük hibrit güneş enerji santrali (GES) olan Uşak Hibrit GES'i devreye alındı. Güneşi takip eden hareketli sistemin yanı sıra özellikle kış aylarında yerdeki kardan yansıyan ışıkla da enerji üretimi sağlayan panel teknolojisi sayesinde maksimum üretim yapılıyor ve standart güneş enerji santrallerine kıyasla yüzde 20 daha fazla enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Marangoz, "Burada ürettiğimiz enerji ile yıllık 106 bin 305 ton CO2 emisyon azaltımı sağlıyoruz. Bu miktar, 259 bin kızılcam ağacının absorbe ettiği emisyon miktarına eşit" diyor ve ekliyor, "Hibrit GES hem kurulu gücü hem de teknolojik altyapısıyla sektördeki yenilikçiliğimizin bir göstergesi olurken toplam kurulu gücümüze %8 katkıda bulundu.”

Platin Dergisi/Temmuz 2024, Syf123