-string(0) "" -

Genel Müdürümüz Serdar Marangoz, Ekonomist Dergisi'nde "2025’te Kurulu Gücünü 1800 MW’a Çıkaracak" başlığıyla yayınlanan haber çalışmasında, şirketimizin yatırımlarını Özlem Bay Yılmaz’a anlattı.

06.08.2024
Genel Müdürümüz Serdar Marangoz, Ekonomist Dergisi'nde "2025’te Kurulu Gücünü 1800 MW’a Çıkaracak" başlığıyla yayınlanan haber çalışmasında, şirketimizin yatırımlarını Özlem Bay Yılmaz’a anlattı.

Aydem Yenilenebilir Enerji, 25 santraliyle toplam 1 180 MW kurulu güce sahip. Son yıllarda 160 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren şirket, 2025’te bin 800 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

1997 yılında Türkiye’nin ilk özel hidroelektrik santralini hayata geçiren Aydem Yenilenebilir Enerji, Türkiye’nin sadece yenilenebilir kaynaklardan oluşan en büyük portföyüne sahip. 25 yenilenebilir enerji santrali bulunan şirket; 20 hidroelektrik, üç rüzgâr, bir jeotermal, bir hibrit GES ile temiz enerji üretiyor. Geçen yılı 6 milyar 358 milyon TL ciroyla kapatan şirket, 2024 yılına da yatırımlar konusunda frene basmıyor. 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 2023 yılı sonuna kadar 160 milyon dolar tutarında bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Serdar Marangoz, “Bu yıl mevcut santrallerimizdeki verimliliği artırmak hedefiyle yatırımlarımızda hız kesmiyoruz” diyor.

En Büyük Hibrit GES Projesi

Sürdürülebilir verimliliği odağına alan şirket, sahalarını daha verimli hale getirmek için çalışmaya başladı. İlk etapta Uşak’ta santralin en verimli alanlarında yer alan 1,5 MW gücündeki 5 türbini, yeni teknoloji 6 MW gücündeki türbinlerle değiştireceklerini belirten Serdar Marangoz, şöyle devam ediyor: “Bu türbinlerin 2024 yılında kurulumunu tamamlayacağız. Söktüğümüz türbinleri de sahadaki farklı alanlarda değerlendireceğiz. Ayrıca geçtiğimiz yıl 82,15 MW kurulu gücündeki Türkiye’nin en büyük hibrit güneş enerji santrali (GES) olan Uşak Hibrit GES’i devreye almıştık. Toplam kurulu gücümüze yüzde 8 katkıda bulunan bu projemizi de ek yatırımlarla geliştirmeye devam ediyoruz.”

50 MWh’lik Pil Tesis Yatırımı

573 kişiye istihdam sağlayan şirketin Türkiye geneline yayılmış 25 yenilenebilir enerji santralinin toplam kurulu gücü bin 180 MW. 2025 yılı sonuna kadar da kurulu gücün bin 800 MW’a çıkarılması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için ‘Karasal Hibrit GES’, ‘Yüzer Hibrit GES’ ve ‘RES kapasite Artışı’ projelerini odaklarına aldıklarını söyleyen Marangoz, “Bu yıl söz konusu yatırımlarımızın izin süreçlerini tamamlayacağız. Aynı zamanda, depolamalı üretim tesisi yatırımlarımız kapsamında gerçekleştirilecek 500 MWh pil tesisimizle kurulu gücümüze güç katmayı hedefliyoruz” diyor.

“3 Milyon Yeşil Enerji Sertifikası Verdik”

“Uluslararası çevresel raporlama platformu Carbon Disclosure Project’in (CDP) 2023 Su Güvenliği ve İklim Değişikliği Programı Global A Listesi’nde bu yıl ikinci kez yer aldık. 2023 CDP sonuçlarına göre Türkiye’de hem ‘İklim Değişikliği’ hem de ‘Su Güvenliği’ kategorilerinde Global A Listesi’ne giren tek şirket olduk. Bilim temelli sera gazı emisyon azaltım hedeflerimiz, Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) tarafından onaylandı. Bu adımımızla dünya genelinde 5 binden fazla şirket ve finans kuruluşu arasında yerimizi aldık. Yeşil enerji sertifikalarına ilgi dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Bu anlamda son üç yılda santrallerimizden elektrik alan müşterilerimize, elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini gösteren üç milyon yeşil enerji sertifikası (I-REC) sertifikası sunduk. Ülkemizde hidroelektrik santrallerinden kaynaklı oluşturulan I-REC sertifikalarının yaklaşık yüzde 30'unu şirket olarak sağlıyoruz.”

Ekonomist Dergisi / 4 Ağustos 2024, Syf42