Kurumsal Yönetim Sistemi
- Anasayfa
- Sürdürülebilirlik
- Yönetişim
- Kurumsal Yönetim Sistemi
Aydem Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu ve üst düzey yönetimi, şirketin tüzel kişiliğine ve pay sahiplerine şeffaflık ilkesiyle hesap verebilme bilinci ile şirketin karlılığını ve pay sahiplerinin menfaatlerini sürdürülebilirlik yaklaşımıyla ön planda tutarak görevlerini yerine getirmektedir.
Sürdürülebilirlik yaklaşımıyla birlikte yeni yönetişim yapısına sahip olan Aydem Yenilenebilir Enerji’de, Yönetim Kurulu, kritik kararların onay mercii olarak görülmektedir. Hissedarlar veya Yönetim Kurulu günlük işlemlere müdahale etmemekle birlikte kritik konularda bilgilendirilmektedir. Yüksek finansal etki ve risk olması durumlarında Aydem Yenilenebilir Enerji’nin yönetim süreçlerinde Aydem Holding Yönetim Kurulu, kuralları belirleyici ve denetleyici rol üstlenmektedir. Aydem Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu, stratejik hedefleri tanımlamak, kurumsal yönetimi belirlemek, ihtiyaç duyulan insan ve finansal kaynakları tespit etmek, yönetimin performansını denetlemek, Şirket faaliyetlerinin mevzuata, Şirket Esas Sözleşmesi’ne, iç düzenlemelere ve oluşturulan politikalara uygunluğunu gözetmekle birlikte Şirket’in sürdürülebilirlik performansının denetlenmesi gibi görevlerden sorumlu en yüksek yönetişim organıdır.
2019 yılı itibariyle Aydem Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu'nda 4 üye bulunmaktadır. Yönetim Kurulu’nun başarısı, ana iş hedeflerine kurumsal hedefler doğrultusunda ne ölçüde ulaşıldığını ve stratejilerin başarı ölçüsünün izlenmesi ile değerlendirilmektedir. Ana iş hedeflerinin performans göstergeleri, sürdürülebilirlik yönetimi süreci dahil olmak üzere, tüm süreçlerin temel performans göstergelerinin bir sonucu olmasından dolayı en üst yönetişim organı özellikle ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetişim performansıyla ilgili kendi performansını da değerlendirmiş olmaktadır.
Yönetim Kurulu
Yönetim Kurulu
Denetim Komitesi
Denetim Komitesi'nin başlıca amacı, Şirket’in muhasebe sistemi ve uygulamalarının, iç kontrol sisteminin işleyişinin, Şirket’e ilişkin finansal bilgilerin kamuya açıklanmasının, Şirket’in iç denetim ve bağımsız denetim faaliyetlerinin etkinliğinin ve Şirket’in ilgili mevzuata uyumunun gözetimidir. Komite aynı zamanda kendisine Esas Sözleşme ve Tebliğ ile yüklenen görevleri üstlenir.
Komite, yürüttüğü gözetim işlevi ve uygulamaya ilişkin önerileri yoluyla Şirket bünyesinde mevzuata ve Şirket içi düzenlemelere uyum seviyesinin, iç kontrol sisteminin devamlı gelişmesine, şeffaflık, hesap verilebilirlik, adillik, öngörülebilirlik ve etkinliğin güçlendirilmesine katkıda bulunmayı amaçlar.
Kurumsal Yönetim Komitesi
Kurumsal Yönetim Komitesi, kurumsal yönetim ilkelerine uyulmaması durumundaki soruşturmalar ve çıkar çatışmalarının belirlenmesi dahil olmak üzere, kurumsal yönetim ilkelerine uyulmasında, Yönetim Kurulu’na yardımcı olur. Kurumsal Yönetim Komitesi ayrıca yatırımcı ilişkileri biriminin gözetimini yapar ve aday gösterme komitesi ve ücret komitesine bırakılan görevleri yerine getirir.
Riskin Erken Saptanması Komitesi
Riskin Erken Saptanması Komitesi, Şirket’in varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşürebilecek risklerin erken teşhisinde, uygun risk yönetim stratejilerinin uygulanması ile risk yönetimi için Yönetim Kurulu’na yardım eder ve mevzuatça kendisine verilen diğer görevleri yerine getirir.
Yatırım Komitesi
Yatırım Komitesi'nin amacı Şirket’in esas sözleşmesinde yer alan amaç ve konusuna uygun, 1 milyon Amerikan Doları üzerindeki yatırım ve iş geliştirme projelerinin değerlendirilmesi, Yönetim Kurulu onayına sunulması ve takibi süreçlerinin yürütülmesidir.
İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevre Komitesi
İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevre Komitesi'nin amacı; Şirket’in çalışanları ve tüm işletme tesislerini kapsayan sürdürülebilirlik, yaşam, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilerek, çevre düzenlemeleri ve faaliyetleri de dahil olmak üzere proaktif olarak emniyetli davranış yaklaşımının benimsenmesi ve geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Sürdürülebilirlik ilkelerininuygulanmasını sağlamaya yönelik önleyici/iyileştirici tedbirler, fırsat yaratabilecek alanlar ve faaliyet sonuçları hakkında Yönetim Kurulu’nu bilgilendirmektedir. Sürdürülebilirlik, İSG, çevresel ve sosyal konularda hedeflerin değerlendirilmesi ve temel performans göstergelerinin (‘’KPI’’) değerlendirilmesi Komite’nin sorumluluğundadır.